Mitt riktmärke för det jag publicerar på nätet är att vara personlig, men att lämna ute det som är privat. 
Det som jag öppet berättar om på nätet är saker som jag skulle vara bekväm med att berätta för en främling på bussen. Den gränsen kan ibland vara hårfin. Men saker som idag gör mig sårbar, är sådant som jag lämnar utanför "offentligheten".
 
Med det sagt så vill jag presentera ett projekt som jag har jobbat på under ett flertal veckor tillbaka. En podcast serie på fyra delar vid namn "Ett av många maskrosbarn". Några av er kanske är bekanta med uttrycket maskrosbarn, men för er som inte är det så står det för barn som på något sätt växt upp under tuffa omständigheter. Med en förälder som lider av ett missbruk, mår psykiskt dåligt, eller helt enkelt har bidragit till en ostabil och otrygg hemmamiljö. Trots omständigheterna så har barnet klarat sig bra, likt en maskros som växer upp ur asfalten. 
 
För att sammanfatta det lite kort; Jag växte upp tillsammans med min mamma, pappa och mina tre bröder i ett hus ute på landet. Åren innehöll många härliga minnen med oss syskon som lekte ute i den stora trädgården, semesterturer uppe i fjällen och häng tillsammans med geten som vi hade hemma på gården. Någonstans så förändrades den tillvaron till någonting som innehöll mycket bråk och gräl mina föräldrar emellan. Min pappa fick lätt utbrott för små saker och tillslut kändes det som att de inte gjorde annat än att ständigt ha en högljud diskussion om någonting de var oense om. Det ledde till att pappa slutligen flyttade ut och in till en lägenhet i stan, där vi fyra syskon spenderade varannan helg till och från. Jag var då runt fyra år gammal. 
 
Helgerna var ibland bra och ibland katastrof. Pappa fortsatte få sina utbrott som ibland kom som en blixt från en klarblå himmel. Det kunde vara för att någon tappade en gaffel på golvet vid matbordet, eller för att vi inte låg tysta i våra sängar på kvällen. Det var som att ständigt gå runt på tå i väntan på att nästa bomb skulle smälla av. Och personligen så utvecklade det en egenskap hos mig där jag ville vara till så lite besvär som möjligt, för att vara säker på att jag gjorde vad jag kunde för att pappa inte skulle bli arg. Det är mycket som hör historien till som jag utelämnar nu men som vi berättar om i podcasten, men det hela slutade med en vårdnadstvist som kom till att prägla oss alla under hela min barndom och upp i tonåren. Utåt sett så levde vi som en vanlig familj tack vare mamma som gjorde ett grymt jobb som ensamstående mor. Men innanför väggarna pågick en lång kamp som innehöll rädsla, ilska, hot, oförståelse och flykt. 
 
Studenten år 2014
 
Tillsammans med min mamma så har jag skapat en podcast där vi berättar om vårdnadstvisten från vår synvinkel och våra olika perspektiv. Två personer som var väldigt delaktiga i kampen gästar även i ett avsnitt vardera. Med tanke på inledningen på det här inlägget så vill jag poängtera att det här är någonting som vi har diskuterat och pratat om under en längre tid. Och när jag fick möjligheten i samband med min utbildning att verkställa den idén, så tog vi tillvara på den när vi väl fick chansen. Vårt syfte är inte att baktala någon, utan att få möjligheten att berätta om det från vårt perspektiv med respekt för skilda åsikter från involverade parter. Vårt syfte är att offentliggöra vår historia för att belysa problematiken som finns i vårt samhälle, där man sägs göra det som anses bäst för barnen, men i slutändan så är det de som kommer i kläm på grund av systemet. Vi gör det också för att visa att de som kanske befinner sig i samma situation just i detta nu eller som har gått igenom något liknande tidigare, är långt ifrån ensamma om det. Speciellt såhär i högtider då risken ökar för en otrygg och våldsam tillvaro. 
 
Första avsnittet kommer upp inom den närmsta framtiden och jag meddelar givetvis här med länk så fort den ligger uppe! 
 
Med det så vill jag också önskar er en God Jul fylld med kärlek. Om det så är i form av ett paket under granen eller en kram från någon som du tycker väldigt mycket om. Var rädda om varandra och värna om de som kan vara utsatta runtomkring er. Maskrosbarn eller inte, du är inte ensam.♥
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress