Vi har sett och delat. Fått värk i hjärtat och ilska i fingertopparna. Jag förstår att det kan vara svårt att inte brusa upp sig när kvinnor kastar ut sig "alla män" åt höger och vänster. Eller som att vi överdriver när vi berättar om sårbarheten att leva som kvinna i ett såkallat "mansdominerande samhälle". Jag tänker inte dra alla män över en kam, var och en får stå för sig. Men inte ens jag kan se förbi alla de gånger när jag har känt mig maktlös, sårbar eller bara rent utsagt utmattad av att behöva fajta om respekten. Respekten för min egen kropp.
 
Jag brukar ärlig talat vara lite försiktig med att ta ton när det kommer till sådana här grejer. Mest för min egen skull faktiskt, för att slippa risken för eventuella kommentarer eller konflikter där efter. I tisdags bestämde jag mig ändå för att göra det. En sådan viktig sak som spridit sig och tagit hela internet med storm. Skrev en text, valde någon bild från arkivet och publicerade. Jag och mamma sitter i bilen i stan när jag öppnar en notification från bilden som gör mig alldels varm i hjärtat. Scrollar sedan upp och inser att jag har ytterligare en kommentar, men tillskillnad från den första så får den här mig att skratta rakt ut – av förvåning. 
 
"Says her body isn't a piece of meat to look at...posts trashy pictures showing off her body"
 
Den här snubben (dock lite oklart) har alltså bestämt sig för att antingen söka upp taggen #metoo och scrollat genom flödet, eller hittat min bild av en slump, för att sedan skriva ihop en kommentar om hur trashy jag är? *Suck*
Och ja, du har helt rätt. Det var precis min tanke när jag valde bild och tryckte på publicera. Att jag skulle vara så tydlig som möjligt och samtidigt ta tillfället i akt att visa upp min kropp lite extra. Ber om ursäkt för det mixade budskapet. Men för all del – säg det inte till mig en gång utan flera så att jag verkligen förstår. Under en bild med en hashtag som står för problematiken med våldsbrott, och sexuella trakasserier.
 
 (För dig som vill läsa resten av kommentarerna så går det att göra HÄR)
 
Att du blir provocerad fysisk och psykiskt av någonting som anses sexuellt utmanande, den biten kan jag förstå. Men att använda det som argumentet till att våldföra sig på någon eller slänga ur sig trakasserier, det är bara fucked up. 
 

 
Jag minns när någon gick över gränsen för första gången. Då var jag mellan åtta och nio år gammal. Vi spelade fotboll på skolgården när en kille yngre än mig bestämde sig för att det var läge att grabba tag om min ena skinka. Det enda jag minns av situationen var att jag blev förvånad, lite ställd, och undrade vad tusan han höll på med. 
 
Nästa gång gick jag i korridoren i bollhallen. Fjärde klass. Två killar kommer bakom mig och drar ner mina byxor, men lyckas inte riktigt. Jag vänder mig ilsket om och jagar de båda in i deras omklädningrum, där jag stannar av respekt och skriker ilsket vilka fegisar de var. Jag minns inte ens att jag tvivlade på att säga det till läraren på direkten, vilket jag gjorde. Efter skolan kom den ena killen krypandes och ville be om förlåtelse. Bland annat genom att skylla på den andra killen, att han själv inte hade velat vara delaktig. Visst grabben. 
 
Under gymnasietiden var jag på väg mot bussen mitt på ljusa dagen inne i stan. Jag går förbi två män på en bänk och hör sedan hur de kommenterar min rumpa på vägen bort. "Titta på den där då" "Åh, jag kan inte släppa den med blicken". Kände mig smutsig, utittad och så sjukt jävla obekväm. Efter den dagen var jag noga med att både bära långa tröjor, och slänga de tajta jeansen jag burit längst in i garderoben. 
 
Jag sitter och fikar med en killkompis. En vanlig vardagskväll i gallerian. Två män med ett barn sitter snett åt höger ifrån mig, bakom ryggen på killen jag är där med. Plötsligt hör jag kommentarer som "henne skulle jag kunna tänka mig vara otrogen mot min fru med" och ser i ögonvrån hur de båda har vänt sina ansikten mot mig. Jag är för rädd för att säga någonting, för rädd för att ens titta ditåt med risk för att möta deras blick. Känner mig illa till mods, arg och stelfrusen. 
 
Jag skulle vilja påstå att jag har varit ganska förskonad som tjej. Vissa gånger har det varit på bådas villkor när en kille har tagit initiativ. Andra gånger inte, som exemplen ovan. Jag vet att jag som ung tjej kommer fortsätta bli utsatt för killars skeva världsuppfattning om att uttnyttja någonting som inte är deras. Både min kropp såväl som mitt förtroende. Någonting som de varken har förtjänat eller fått lov till. 
 
Men jag vill dock inte avsluta det här inlägget med hopplöshet. Utan tilltro och vetskapen om att det finns bra, kloka och vettiga snubbar där ute. Er borde det snackas mer om, för ni är dem som kan göra en förändring på riktigt!
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress