Är du också sådär när någon frågar vad du anser att du är bra på, så är inte problemet att du inte vågar säga det, utan att du faktiskt inte kan komma på en enda grej? Någonting som känns sådär; ah, men det här är jag faktiskt riktigt grym på! Jag känner mig väldigt medelmåttig på det mesta. Tar jag mig an en uppgift så gör jag det oftast bra, men aldrig sådär riktigt grymt. Kanske handlar det i grund och botten om dålig självuppfattning och en hög tröskel för när man själv blir nöjd och ger sig själv en klapp på axeln. Personligen och för min del tror jag det är för att nivån ökar ju äldre man blir. När jag var 12 år kunde jag stolt säga att jag var riktigt grym på att ta mig an heta hästar. Det där med hästar och ridning hade jag en känsla för, där hörde jag hemma. Dansa var jag också riktigt bra på, takten hade jag i kroppen utan att anstränga mig liksom.
 
Men när gymnasiet kom kändes det som att jag "togs ner på jorden". Saker gick inte längre lika leka lätt som det gjort tidigare. Det tror jag dock handlade om att jag förlorade mig själv på vägen och därmed också självkänslan och självförtroendet. Jag hade en väldigt hög drivkraft som ung och jag tror att det var en del av vad som fick mig att sticka ut. Jag blev sporrad av att nå resultat och pushad av att någon upplyste mig om att "det här gjorde du riktigt bra!". Jag tycker inte man borde underskatta kraften i att lyfta upp någon genom att berätta vad den personen gör bra. Precis som att du visar uppskattning för någonting, då kommer personen i fråga säkerligen göra det igen – och ännu bättre nästa gång.
 
Innan vi tog examen i våras fick vi i uppgift att sätta oss i en grupp och berätta för varandra vilka kvalitér vi tycker om hos varandra. Här är några grejer som jag fick sagt av mina fina forna klassisar;
 
  • När jag gör någonting jag tycker om, gör jag det väldigt bra.
  • Jag är en bra kollega. Man kan lita på mig och jag har lätt för att anpassa mig till andra.
  • Jag är positiv och håller en positiv anda. (Fick en kommentar av en förvånad telefonförsäljare när jag svarade i telefon förra veckan, som undrade varför jag lät så glad? Haha)
 
Att vara bra på någonting behöver ju inte vara någonting fysiskt, en prestation. Utan kan lika gärna vara kvalitér hos dig själv. Men om vi ska säga en prestation som jag är väldigt nöjd över, så är det när jag hoppade in i en vilt främmande bil i somras och både backade och vände med släp. Jäklar vad gött det kändes efteråt!
 
Kom ihåg: Säg någonting som du tycker om hos en annan person. Någonting som den är bra på. Tro mig att du kommer få tusen doser härlig energi tillbaka! #urbanchallenge
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress